SV MEDIA

VESTI ESTRADA MANIFESTACIJE KULTURA ASTROLOGIJA MUZIKA

Jer dobra muzika ne poznaje granice…

Pojačaj i uživaj

Boka: „Održana promocija knjige Tragovi trajanja- Hrvatsko groblje u Boki“- Ksenija Žunac

Vojvodina i Banat su poznati po tome da ovde dugo žive različite nacije i nacionalnosti koje čuvaju svoj identitet i nasleđe. Zanimljivu priču o Hrvatima smo imali priliku da čujemo i vidimo u naseljenom mestu Boka. Nedeljno popodne je okupilo veliki broj onih koji su došli kako bi prisustvovali promociji knjige i izložbi fotografija  „Tragovi trajanja – Hrvatsko groblje u Boki“ mlade autorke Lidije Žunac.

 Nakon početnog okupljana u Velikoj Sali naftaške menze gosti su se uputili na Blagoslov Hrvatskog groblja u Boki. Pored meštana i potomaka Hrvata u ovom naseljenom mestu došle su i mnogbrojne zvanice sa raznih strana, pa čak i iz Vinkovaca. Organizator i inicijator je  Ljubiše Večanski koji je rodom odavde , a živi u Pančevu.  Gosti su bili i Katarina Čeliković ravnateljica Zavoda za Kulturu Vojvođanskih Hrvata iz Subotice, prof. dr Vladimir Čavrak profesor sveučilišta iz Zagreba, Branislava Rudan,  direktorica OKC Sečanj kao domaćin i suorganizator. Bio je prisutan i Tomoslav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije kao i Goran Kaurić, zamenik Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i predstavnici konzulata i Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske rijeći. 

Izložbu pod nazivom “Prizori prošlosti” otvorila je Ksenija Žunac. Za muzičku podlogu je bio zadužen tamburaški orkestar iz Subotice. Posetioci su napunili veliku salu, a prema rečima organizatora ovakva posećenost na nekom događaju u Boki nikada nije zabeležena.  

Nakon promocije dodeljene su i zahvalnice onima koji su pomogli da sve prođe u naboljem redu. Iz razgovora sa učesnicima i organizatorima zaključak je da je sve ovo vredno i da će se svakako nastaviti i u budučnosti,  kako saradnje tako i promovisanja ove za sve značajne knjige,  koja je sa posvetom bila poklanjana onima koji su zbog nje i došli i čiji se preci tu nalaze, a svi su sačuvani od zaborava na poseban način.  

Foto i tekst: Maja Pandurov

Pročitajte i ove vesti na portalu SV Media

Ostavite komentar dole:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PRIJATELJI KOJI PODRŽAVAJU NAŠ RAD

Rad portala SV MEDIA su podržali naši prijatelji, pogledajte šta oni maju da vam ponude jer njihov rad je i naša preporuka.

TURISTIČKA ORGANIZACIJA NOVA CRNJA

PICERIJA RESTORAN HOMER

JOKER SERVIS

JACK GENTLEMAN

YOUTUBE SV MEDIA

Ako ste propustili neku reportažu ili intervju koji smo objavili na našem Youtube kanalu kliknite na dugme dole i posetite nas…

JOHNNIE NIGHT CLUB

KAFANA MALI RAJ

RESTORAN KRISTAL

TURISTIČKA ŽITIŠTE

MESTO ZA VAŠ BANER
280 x 100px